Soorten bijles

Bij het afnemen van een bijles heb je keuze uit een individuele bijles en een duo bijles. Hieronder staan de verschillen en de voordelen per soort les.

Individuele bijles
Loop je steeds vast met bepaalde onderwerpen? Gaat de uitleg in de wiskundeles vaak te snel? Dan is een individuele bijles iets voor jou.

Bij deze vorm van bijles zal Eveline één op één de theorie met de leerling doornemen. Om te controleren of de leerling de stof begrijpt, worden de bijbehorende (huiswerk)opgaven samen gemaakt. Eveline doet dit eerst voor, daarna probeert de leerling het zelf. Wiskunde leer je tenslotte door te doen, niet door te luisteren.

Individuele bijlessen zijn voornamelijk bedoeld voor leerlingen die het tempo van de wiskundelessen niet aankunnen en die daardoor een (grote) achterstand hebben ten opzichte van hun klasgenoten. Vaak is één bijles per week genoeg om weer op het juiste niveau te komen. Als de achterstand te groot is, worden twee bijlessen per week aangeraden.

Om zo veel mogelijk uit een bijles te halen, is het handig als de leerling van tevoren bekijkt bij welke stukken theorie en/of bij welke opgaven hij of zij hulp nodig heeft.

Duo bijles
Snap je wel wat de docent op het bord doet, maar vind je het lastig om zelf een opgave te maken? Dan is een duo bijles iets voor jou.

Tijdens een duo bijles helpt Eveline met het maken van de (huiswerk)opgaven, de theorie wordt niet uitvoerig besproken. De twee leerlingen werken apart van elkaar en krijgen om de beurt hulp bij hun opgaven. Het is daarom niet noodzakelijk dat de leerlingen uit hetzelfde leerjaar komen.

Als de problemen voornamelijk zitten bij het maken van de opgaven, is een duo bijles geschikt. Doordat Eveline de leerlingen om de beurt aandacht geeft, wordt de leerling af en toe gestimuleerd wat langer na te denken over een opgave. Hierdoor kan het zijn dat de leerling toch ineens een lichtpuntje ziet.

Het is mogelijk om duo bijlessen af te wisselen met individuele bijlessen, door bijvoorbeeld tijdens een hoofdstuk duo bijlessen te volgen en vlak voor een toets een individuele bijles om de puntjes op de i te zetten.

Om zo veel mogelijk uit een duo bijles te halen, is het handig als de leerling van tevoren de opgaven noteert waar hij of zij hulp bij nodig heeft.